Celulit

Jedan od najvećih neprijatelja ženske populacije zasigurno je celulit. Upravo zbog toga svakodnevno imamo pregršt novih farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda za rješavanje ovog problema kao i kozmetičkih tretmana. Nekako nam je svima lakše „zakamuflirati“ problem koristeći razne kreme ,preparate i tretmane nego da se malo više potrudimo oko rješavanja istog.

 

Često ćemo čuti i da je ovo problem koji nema veze sa „debljinom“ i viškom kilograma, jer ga i „mršavice“ imaju. Međutim,istina je malo drugačija. Tačno je da ga imaju i osobe koje nemaju problema sa viškom kilograma. Žene koje su mršave,žene koje kada ih pogedate rekli bi da trebaju dobiti na kilaži,a kod njih npr tijelo prepuno celulita. 

Zašto je to tako?

 

Nije bitno da li osoba izgleda „mršavo“ ili gojazno. Nije bitan omjer kilograma i visine. Bitna je zapravo tjelesna struktura,tj odnos količine masnog i mišićnog tkiva. Vidjeli ste da mršava osoba ima celulit,ali da li ste ikada vidjeli da izuzetno istrenirana osoba ima celulit? Niste,jer takve osobe imaju veći postotak mišićnog tkiva. Upravo zbog ovoga uvijek od klijenata tražim fotografije tijela da bih procijenila omjer mišićnog i masnog tkiva,jer sami podaci kao sto su visina težina ne znače mnogo.

 

CELULIT je degenerativna promjena potkožng masnog tkiva. Tj.nakupine toksina i masnih naslaga. Pošto se masno tkivo nalazi između kože i mišića,oslabljuju vezivno tkivo koje veže kožu za mišić i pri tome pravi kožne nabore (drugim riječima koža nije zategnuta). Ako želimo rješiti problem moramo znati uzrok istog.

 

Zbog čega nastaje celulit?

 

🍊Neadekvatna ishrana prevelik unos kcal,loš izbor namirnica,brza hrana.

🍊Neredovna ishrana

🍊Dijete uslijed kojih je došlo do usporavanja metabolizma

🍊Hormonalni poremećaj : povišen hormon stresa kortizol,povišen estrogen i prolaktin, te poremećaj hormona štitne žlijezde. Ukoliko tijelo izlažete prevelikom kalorijskom deficitu ono je izloženo stresu i dolazi do povišenja kortizola,također iz istog razloga dolazi do poremećaja u hormonima štitne žlijezde,ona se usporava .

🍊Fizička neaktivnost

 

Rješenje za ovaj problem leži u pravilno prilagođenoj ishrani u izboru zdravih namirnica i pravilnom omjeru makronutrijenata. Dakle bez prevelikog kcal deficita kako ne bi narušili hormonalni panel. Ubrzavanjem metabolizma (povećanjem mišićne mase kroz težinski trening). Sve dok radite na topljenju masnih naslaga ,a povećaanju mišićnog tkiva na dobrom ste putu za rješavanje problema.

 

Pravilna hidrtacija tijela. Što više vode unosite u tijelo,ono manje ima potrebu da vodu zadržava ispod kože. Kreme,pilinzi i masaže će svakako doprinjeti ljepoti i njegi kože,ali nikako ne rješenju problema.

Tarik Šečić Online Coach

Recent

Celulit

Celulit Jedan od najvećih neprijatelja ženske populacije zasigurno je celulit....

Read More

Programi

Tarik Šečić Fitness Online Programi

Vidi više

Challenge By Leyla

izazov 8 sedmica

Vidi više